Kalendárium

 

Január, február

Március, április

Május, június

Július, augusztus

Szeptember, október

November, december

 

 

Január, február

Január és február hazánkban a leghidegebb hónapok. Növényeink téli szálláson vannak Tennivalónk csekély, de nem elhanyagolható. Akár télikertben, akár kertben vagy a balkonon vannak, hetente nézzük meg őket. Földjük most se száradjon ki, legyen mindig nedves. Télen soha ne, a nagytömegű hóesés letörheti az ágakat, ezért nézzük meg a tetőt, hogy párásítsunk, mert az ágakra fagyó permet károsíthatja őket. Ha a szabadban vannak tart-e. Ha plexi, fólia vagy egyéb sátorban vannak időnként tisztítsuk meg, hogy fényáteresztő képességük megmaradjon. Februárban a hideg ellenére a gyümölcsfák egy része hajlamos kihajtani, ami a későbbi fagyok miatt baj lehet. Az indoorok egy része is megmozdulhat: Egyes növényeket - lásd a részletes leírásnál - most kell átüttetni, amikor az első hajtások megjelennek.

 

Március, április

Az idő megenyhül, bár még vannak fagyos napok. Növényeinket fokozatos kitakarással szoktassuk a kinti környezethez, óva az esetleges éjjeli fagyoktól. Ekkor már elég, ha 1-2 újságpapírba burkoljuk őket, ez is elegendő védelmet adhat. Sok növény már ilyenkor elkezd hajtani, ezért locsolni kell. Bánjunk azon­ban óvatosan a vízzel, mert ha túl sokat kapnak ebben az időben, hajtásaik megugranak, nem lesznek szépek, és a levelek is nagyobbak lesznek. Ez a helyzet a tápoldattal is, csak nagyon keveset adhatunk, mert ez is a hajtások megnyúlását okozza. Ez az idő a legalkalmasabb az átültetésre és a metszésre. Ez alól csak a virágzó és gyümölcshozó fák kivételek, melyeknél meg kell várni az elvirágzást. Átültetéskor ne feledkezzünk meg a gyökérmetszésről sem. Lombhullatóknál a drótozást most kezdhetjük, mielőtt kihajtanak a rügyek. Célszerű a rügyfakadás előtti megelöző permetezés is, a kártevők ellen. Tehát ezek a hónapok már aktívak, tennivalónk bőven akad. Most végezzük a jamadorit és a magvetést is.

 

Május, június

A növény és gazdája szempontjából is ezek a legaktívabb hónapok A növénye­ket már kihelyeztük nyári helyükre. Vigyázzunk, hogy egyes kényes fajták, mint pl. a juharok ne perzselődjenek meg a hajtás után. A többieket is forgassuk, hogy egyenletesen érje őket a napfény. öntözzük őket rendszeresen, de ne túlzottan. A tűlevelűek most növesztik gyertyájukat, mely a sok víz hatására ugyanúgy megnyúlik, mint a hajtások. Vigyázzunk, nehogy kiszáradjanak, mert ebben az intenzív biológiai szakaszban ez végzetes lehetm. Földjük legyen mindig nedves. Tápoldat, különösen a gyorsan hajtó fajoknál szükséges, fenyőféléknél kevésbé. A hajtások visszametszése és a lombmetszés ideje most van. A frissen megjelent hajtások közül a nem kívánatosakat bármikor kicsíphetjük, felesleges munkától óva meg fáinkat. A hajtások a levéltetvek kedvenc csemegéi. Ekkor már megjelennek és tetemes kárt okozhatnak, ha nem vesszük észre, és nem irtjuk őket idejében. A többi kártevő is most a legaktívabb, tehát fokozottabban kell őket figyelni. Lombhullatóknál és gyümölcsfáknál drótozhatunk is.

 

Július, augusztus

Ezek a legmelegebb hónapok, amikor kifejlett lombozatú fáink igen sok vizet tudnak elpárologtatni. Óvjuk növényeinket a tűző naptól, és forgassuk őket. Locsolásra a reggeli órák a legalkalmasabbak, késő délután pedig permetezzük őket rendszeresen. A föld kiszáradásától jól véd a mohapárna. A nagy meleg miatt fokozottabban figyeljünk az egyéni vízigényre. Lombos fák a nagy párologtató felület miatt hamarabb kiszáradnak, ezért több vizet igényelnek. Tápoldatozás már csak ritkán kell, növényeink kifejlődtek. Fajtától függően metszeni is kell. Lásd a részletes részt. Ekkor végezhetjük a lombmetszést, ha túl nagyra nőttek a levelek, és zavarják az összhatást. Még van idő az új lomb kifejlődéséhez és a nyugalmi időszakra való átálláshoz.

 

Szeptember, október

Kifejlett növényeink már kevesebbel is beérik. Lassan leállnak, és előkészülnek a télre. A lombhullás, a színpompás juharok még mindig sok örömet okoznak A fagyérzékeny példányokat védjük. Keveset locsoljunk. Szeptembernél később ne tápoldatozzunk, mert megzavarhatjuk a téli nyugalomra való átállást. Átültetés csak tűlevelűeknél jöhet szóba. Ilyenkor drótozzuk őket. Lombhullatóknál gondol­junk a drótok eltávolítására. Az esti páraképződés miatt esetleg lisztharmat ellen védekezzünk lombos fáknál. Fáink éppúgy, mint nagy testvéreik terméseket nevelnek. A magok gyűjtésének most van ideje.

 

November, december

Téli szállásra helyezzük a növényeket. Előtte jól megöntözzük őket, és a téli hónapokban is vigyázunk, hogy ne száradjanak ki túlságosan.