Mi is valójában a bonsai?


Két kínai írásjelet vett át a japán nyelv, amelynek ejtésmódja és jelentése (bonsai) a XIX. században terjedt el és vált közismertté. A bon tálat, lapos edényt, a sai fát, növényt jelent. Ám a japánok a két együttes szótaggal nem csupán az edényben nevelt fát jelölik, hanem a miniatűr növény alakítási, nevelési technikáját, amelynek szépsége lenyűgözi az európai szemlélőt is. A fák cserépben nevelése azonban nem a kínaiaktól ered, ők az indiaiaktól vették át ezt a módszert. Térjünk vissza a kínai eredethez. Az átvett kínai írásjelek, vagyis a pun sai (pun szaj) és a pen sai (pen szaj) kis eltéréssel ugyanazt jelentik ("fa táj nélkül"), mint a japán bonsai szó, de az elkészült alkotások Kínában és Japánban jól körülírható eltéréseket mutatnak. Kínában igen elterjedt a penjing (pencsing) is, amely miniatűr táj kialakítását jelenti. A kínaiak előszeretettel készítenek növények nélküli, művészien megkomponált, csupán sziklás tájábrázolásokat is. Japánban ugyanakkor a sai kei (szai kei) élő növényekkel, hegyekkel, sziklákkal, házakkal, pagodákkal, vizekkel, hidakkal, kőlámpásokkal, emberi és állati figurákkal kialakított, lapos tálakba épített tájábrázolást jelent. A bon kei ennek olyan formája, amikor csak mesterséges anyagokat használnak a tájak kialakításához. (Ez olyan, mint nálunk a vasútmodellezők terepasztalai.) Mi is a bonsai? A Távol-Keletről, Kínából, Japánból származó olyan kertészeti kultúra, amely tálban, lapos edényben nevelt kis fákat, erdőket, növénnyel beültetett sziklabérceket hoz létre nagyon sok türelemmel és kitartással. Mindez megtanít a természet megértésére, szeretetére, és békét varázsol az ember szívébe. Sokan azt hiszik, hogy a bonsaik nevelése természetellenes és a növényt sanyargatják, vagy különféle vegyszerekkel teszik kicsivé. Ez nem igaz. A növény genetikai állománya ugyan az marad. A növény ugyan akkora termést fog hozni mint a természetben élő társai, és ugyan úgy törekszik a fajfenntartásra mint azok. A nevelés technikája a metszésben és a megfelelő mennyiségű tápanyag biztosításában rejlik.