HOGYAN JUSSUNK BONSAIHOZ


A bonsaihoz vezető utak

MAGVETÉS (misho)

DUGVÁNYOZÁS (sashiki)

GYÖKEREZTETÉS

Gyökereztetés feltöltéssel

Gyökereztetés egyszerű bujtással

Gyökereztetés moházással (toniki)

OLTÁS

BESZERZÉS FAISKOLÁKBÓL

BEGYŰJTÉS (yamadori)

VÁSÁRLÁSA most következő technikai tudnivalókban általános kertészeti ismereteket írok le, kiemelve ezekben a bonsaira vonatkozó speciális lehetőségeket.

A bonsaihoz vezető utak


MAGVETÉS (misho)

Bonsaimag nincs, bármilyen szép csomagolásban és bármilyen drágán is kapható külföldön és néha itthon is. Az ún. bonsaimagokból, ha kikelnek, ugyanolyan nagy fák nőnek, mint az azonos, nem bonsaimagokból. A nevelés, a gyökér és lomb összhangjának megteremtése révén lehet eljutni a magoncból, majd a bonsai alanyból 5-6 év után a fiatal bonsaihoz, ha kezdettől úgy neveljük a növényt, hogy az a kívánt stílus igényeit leginkább kielégítse.

Magot a természetben ősszel lehet begyűjteni, megtisztítása után homok és tőzeg keverékével együtt műanyag zacskóban, sötét, hűvös helyen jó tartani. Egyes magokat a jarovizáció érdekében - a téli Iehűlés biztosítására - homokba rétegezve néhány hónapig hűtőszekrényben kell tartani. Más magokat a begyűjtés után (ősszel) vagy kora tavasszal kell elvetni. A magokat hasznos vetés előtt beáztatni. A cserepet, műanyag vagy faládát egynegyedéig apró kaviccsal töltsük fel, és a tetejére virágföldet téve (én ennek tetejére 1/2 cm durva folyami homokot is teszek), 3-3 cm távolságra helyezzük el a magokat, majd kb.1 cm vastagon földdel (homokkal) takarjuk be. Vagy nagyon kis lyukú kannából kell belocsolni, vagy ha lehet, szívassuk fel vízzel, egy vízzel telt edénybe helyezve a magvetést. A magvetést fagytól óvni kell. Ha a magok kihajtottak, az edényt tegyük ki a szabadba, fokozatosan szoktassuk a naphoz, ügyelve, hogy földfelülete ki ne száradjon. Ha a magoncok három hónaposak híg műtrágyával (N-P-K + mikroelemek, 1/2 mokkáskanál 1 liter vízhez) locsoljuk meg. A lombhullató magoncokat 6 hónap után át lehet ültetni, fenyőknél ez kb.1 év. Átültetni tavasszal, rügyfakadás előtt a legjobb, úgy, hogy a törzs alá egy kis műanyag lapot helyezünk, melyen körben egyenletesen elrendezzük a gyökeret. A további nevelés az évszakhoz igazodik.


DUGVÁNYOZÁS (sashiki)

Ennél a szaporítási módnál az ág vagy gally egy darabját levágjuk és meggyökereztetjük. Ezzel az anyanövény tulajdonságát a bonsaiba átörökítjük. A fenyők nehezen dugványozhatók. A tűlevelű örökzöldek előző évi hajtósait április végén, május elején kell leszedni, míg az az évi hajtást július és szeptember között a legkedvezőbb vágni. Nagy levelű örökzöldeket ha az új hajtások jól megerősödtek, júniusban szedhetjük. A nagy levelű lombhullatók előző évi hajlásait február-márciusban, míg az az évieket június és szeptember között lehet levágni.

Dugványozáshoz fiatal, életerős, egészséges növényt válasszunk, mert az idős ágak nehezen gyökeresednek. Ötleveles hajtást vágjuk le ferdén közvetlenül a nodusz (szárcsomó) alatt. A hegyes ágvéget egy másik, ellenkező oldalról induló ferde vágással tompítsuk le egy kicsit. Vágjuk le a két alsó levelet és félig a három felsőt. Az így előkészített dugványt helyezzük el ferdén a magvetésnél leírt, előkészített edénybe úgy, hogy a vágásfelület függőleges legyen. Ehhez hegyes ültetőfával készíthetünk lyukakat. A locsolást a magvetésnél leírt módon végezzük. Az első évben nem jó műtrágyázni. Télen a fagytól védeni kell a dugványokat. A gyorsabb gyökeresedés elősegítésére a beültetés előtt használjunk gyökérképződést serkentő hormont. Ha a dugványok meggyökeresedtek, a szétültetést úgy kell végezni, mint a magvetésnél.


GYÖKEREZTETÉS

Gyökereztetés feltöltéssel

Egy sokágú bokrot a gyökérnyak fölé felkupacolunk földdel, miután az ágak kérgét késsel behasítottuk. Elérhetjük, hogy az ágak meggyökeresednek és leválaszthatók lesznek. Ha a bokor ágait feltöltés előtt erősen visszavágtuk, az alvórügyekből hajtások törnek ki, a bokor besűrűsödik, sokkal több ága lesz, mint előzőleg volt. Ha a visszavágást egészen a gyökérig végezzük, és így kupacoljuk fel a földet, közvetlenül a gyökérből tör ki hajtás. Ez a kínaiaknál nagyon kedvelt módszer punsai (vastag, öreg, odvas, roncsolt gyökér nagyon élő, friss, megújult hajtással) készítésére(nankingi iskola).

Gyökereztetés egyszerű bujtással

A földközelben lévő ágakat úgy lehet meggyökereztetni, hogy ívesen lehajtjuk egy előre elkészített keskeny árokba, alsó oldalán a kérget végigvágjuk, visszahajtásellen kampókkal rögzítjük, majd földdel feltöltjük az árkot. Meggyökeresedés után az anyanövényről le lehet választani. Ezt megfelelően megmetszve, a földből kiálló ágas résszel együtt elültetjük. Egy ideig árnyékos helyen tartva, 4-5 éves bonsaihoz alkalmas növényre tehetünk szert. Túl hosszú törzsű növényt úgy lehet megrövidíteni, hogy a kívánt helyen 4-6 cm-es ablakokat vágunk a törzs héján, gyökérképződést serkentő hormonnal beporozva, homokos földdel felkupacoljuk vagy mélyebbre beültetjük. Meggyökeresedés után a régi gyökérrészt levágjuk, és az új gyökérrel elültetjük a bonsait.


Gyökereztetés moházással (toniki)

(levegő bujtás)

Olyan öreg növénynél, ahol az előző módszerek nem alkalmazhatók, vagy értékes fáknál, ahol ágakat akarunk eltávolítani, de sajnáljuk "csak" levágni, vagy kész bonsainak alkalmas hajtásrészt találunk, a mohában történő gyökereztetést alkalmazzuk. Ehhez megfelelő módon elő kell készíteni a növényt. A bemetszést többféleképpen is el lehet végezni:

a) A kívánt helyen a szem alatt kétoldalt alulról felfelé éles késsel, még a fás részbe is behasítva, bevágunk az ágba, széthajtjuk, és a bevágás alá, hogy össze ne nőjön, kis kavicsot teszünk.

b) A kívánt helyen alumínium- vagy rézdrótot tekerünk az ágra, amit úgy meghúzunk, hogy félig bevágjon a héjba. E fölött néhány helyen 1-2 cm hosszan bevágjuk a héjat.

c) A meggyökereztetni kívánt helyen az ág vastagságának megfelelő távolságban egymás alatt körbevágjuk a héjat. Függőlegesen felvágjuk a két körbevágás közötti részt, és a héjat körben lefejtjük. A héj nélküli rész közepénél körben késsel megsértjük a fás részt is, vagy egy drótot tekerünk körbe, jó erősen meghúzva azt.

d) A kívánt helyen nem fejtjük le körben a héjat, csak két-három ablakot vágunk, és köztük keskeny, folyamatos héjátmenetet biztosítunk az alsó és a felső rész között.

Ilyen előkészítés után, ha van gyökérképződést serkentő hormonunk (Ł-naftilamin, ß-indol vajsav), azzal beszórjuk a bevágásokat. Szálas svagnum mohát vízbe áztatunk, majd kinyomkodva, az ágvastagság öt-tízszeresének megfelelő mohagömbbel körülvesszük a helyet. A mohagömböt fekete műanyag fóliával vagy alumíniumfóliával körbetekerjük, és alul-felül megkötjük úgy, hogy felül viz tudjon szivárogni a mohába. Ebben az esetben a felesleges víz eltávolítására 2-3 lyukat szúrunk a fóliába.

Az előkészített helyen a visszaáramló tápanyag torlódik, és ez gyökérképződéshez vezet. 3-6 hónap után (fenyőféléknél ez lehet 2 év is) a mohába gyökerek nőnek. Ha ezek elég erősek, le lehet vágni az ágat, és a mohával együtt el lehet ültetni. A lomb formázása már a gyökereztetés alatt megtörténhet.

Ez a módszer alkalmazható magas törzsű növényeknél a törzs rövidítésére is.


OLTÁS

Ez közismert kertészeti eljárás, de nagy gyakorlat kell ahhoz, hogy az összeforradás eredményes legyen. Nemes gyümölcsfák vad alanyra vagy nagyon lassan növő fenyőfélék erőteljes növekedése alanyra történő feloltása a szokványos módszer. Bonsainál az oltást egyéb célokra is használják. A növények nyugalmi állapota a legalkalmasabb időpont az oltásra. A bonsaiknál is alkalmazható legfontosabb oltásfajták a következők:

1. Lapozás különböző fajtái, mélyített, oldal (nyerges, nyelves, táskás) oltás.

2. Hasíték (ékoltás), bonsainál csak vékony ágakra.

3. Kéregbe, kéreg alá oltás (kecskeláb, nyerges héj alá oltás).

4. Szemzés (tsugiki).

5. Összenövesztés (mélyített, nyelves). Saját hosszú ág visszahajtása vagy két külön edényben nevelt növény ágának ránövesztése a törzsre. Gyökérpótlás is végezhető ezzel a módszerrel.

A tőosztás lehetőségét is mint szaporítási eljárást lehet említeni.


BESZERZÉS FAISKOLÁKBÓL

Ez a momentum nagyon fontos helyet foglal el a bonsainevelésben. Itt igen széles választék áll rendelkezésre a tejfölös pohárba ültetett magoncoktól a cserepes és konténeres növényeken át a nagy földlabdás, öreg növényekig. Nem is szólva arról, hogy néha hozzá lehet jutni eladhatatlan csökött, öreg növényekhez is, vagy már erősen megkopasztott, kiselejtezett anyanövényhez, ami bonsai céljára kitűnően alkalmas, ha meglátja benne az ember a valamelyik stílusnak megfelelően kialakítható bonsaiformát. Mire kell ügyelni a kiválasztásnál? A növényfajta kis levelű vagy rövid tűs, a törzs lehetőleg hibátlan és sérülésmentes legyen. Errő1 úgy győződhetünk meg, hogy egészen a gyökérnyakig letisztítjuk a földet. Fontos, hogy a főgyökerek sugarasan minden irányba szétterüljenek, és ne csak egy irányba nőjenek. Esetleg leárazottan is lehet ferde, hajlott, göcsörtös törzsű növényeket kapni, amelyek kaszkád, félkaszkád vagy más stílusoknak megfelelhetnek.


BEGYŰJTÉS (yamadori)

Idős bonsaihoz leghamarabb begyűjtés révén juthatunk. A növény és a természet szeretete kell ahhoz, hogy indokolatlanul ne csupáljuk ki a növényeket termőhelyükről. Csak akkor lássunk hozzá a kiemeléshez, ha minden szempontból meggyőződtünk a növény alkalmasságáról, ígéretes voltáról, és van módunk és türelmünk a továbbiakban is szakszerűen foglalkozni vele. Természetvédelmi területről növényt begyűjteni tilos, de a tulajdonviszonyokat is célszerű felderíteni, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk. Begyűjtésre alkalmas helyek általában a meredek lejtők. Ilyen helyeken a magoncok növekedési formája bonsai céljára nagyon kedvező. Ugyancsak alkalmasak lehetnek a sziklás altalajok, ahol csak igen vékony termőréteg van, amelyből visszamaradt, letörpült, de öreg, jó formájú növény is nőhet.

Utak mentén, erdő és legelő szélén, elhagyott, romos épületeknél, öreg kertekben sokszor fellelhetők olyan öreg növények, amelyek letaposottak vagy megrágottak. Fiatal növénynél a fű, a gaz eltávolítása után meggyőződhetünk a gyökér jó formájáról, és a növény leendő stílusát is figyelembe véve választhatjuk ki az arra legalkalmasabbat. Öreg növénynél csak a bonsai stílusnak megfelelő vastag törzs és jó gyökér esetén szabad a kiemelést megkezdeni, mert az erős törzs korrekciója nagyon nehéz feladat. Ezekből a begyűjtött növényekből rövid idő alatt szép öreg bonsajt formázhatunk, mert a korona kialakítását még a helyszínen el lehet kezdeni.

Egy begyűjtő túrára jól fel kell készülni. Elsősorban szerszámokra van szükség, mint például rövid vagy összehajtható katonai ásó, kés, kerti olló, fűrész, kis kézi csákány, sziklás talajhoz kalapács és kővéső. Vigyünk magunkkal 1-2 liter vizet, mohát, műanyag zacskókat és szatyrokat, felmosóruhákat, kötöző zsineget és jelzőtáblát. Kis növény kiemelése gyerekjáték. Öreg, nagy növény esetén körültekintéssel kell eljárni. Kora tavasszal, hóolvadás vagy eső után a fellazul talaj megkönnyíti a munkát. Először vizsgáljuk meg a gyökérzet helyzetét. Ezután egy-két ásónyom mélységig - megfelelően nagy földlabdát biztosítva, körül kell ásni a növényt, lefelé irányuló metszésfelülettel a gyökereket. Ha teljes biztonságra törekszünk, akkor célszerű visszatemetni és felkupacolni a földet a kiásott földlabda körül, őszig vagy a következő tavaszig hagyni, hogy az elvágott gyökerek végén hajszálgyökerek fejlődjenek. Kiemeléskor a körülásott földlabda külső szélénél leásva, alul is elvágjuk a gyökereket, és a földlabdát egy erősen bevizesített felmosórongyba csavarjuk. Műanyag zacskóba tesszük, és jól körülkötjük. Otthon a növényt a földlabdával együtt rögtön nagy faládába ültetjük, locsoljuk, és árnyékos, szélvédett helyen tartjuk egy ideig. Fokozatosan naphoz szoktatva, egy évig csak a koronáját alakítjuk. A következő tavasszal kihajtás előtt a régi földet eltávolítjuk, és gyökérmetszés után a növényt bonsaitálba lehet ültetni.


VÁSÁRLÁS

Ha valaki bonsaihoz kíván jutni, de a felnevelés gondját meg akarja takarítani, a legegyszerűbb, de legdrágább módszerhez folyamodhat: a vásárláshoz. Ott; ahol ennek régebbi hagyománya van, és konkurens kereskedők működnek, kialakult egy közel egységes értékrend. Ahol ennek a kereskedelemnek még nincs kultúrája, ahol a kínálat kicsi, ahol nem a ráfordított munka és az elért eredmény határozza meg az árat, a bonsai nem reális értéken cserél gazdát. Hozzátartozik ehhez még az is, hogy a vásárlóknak egyáltalán nincs elméleti stílusismerete és minimális elképzelése sem, hogy egy szép bonsainak mik az ismérvei, pedig úgy kellene megválasztani a bonsajt, hogy azzal hosszú idön át fog együtt élni, és amit vesz, az tessen is. Aki erdő vagy park közelében él, és ezeknek a fáknak a formáját ismeri jól, biztos, hogy bonsaiban is a tiszta, egyenes, hagyományos formákat választja. Aki vízparton vagy hegyekben szeret barangolni, azt inkább az ott látott növényekhez hasonló, vízeséses, félkaszkád vagy a csüngő forma vonzza.

Mire kell a vásárlásnál ügyelni? A bonsai jól be legyen gyökeresedve az edénybe, ne billegjen. Ha ki lehet emelni az edényből a növényt, szép fehér gyökérvégeket lehet látni. A törzs felfelé egyenletesen elvékonyodó és a szemlélő felől jól látható legyen, rajta ágak elölről ne nőjjenek ki. Egy ívelt, görbe törzsnél az ágak csak az ívek külső és semmi esetre sem a belső ívoldalról induljanak. A törzs és az ágak természetesnek hassanak. A növénynek eleje és hátsó oldala van, elölről a bonsai struktúrájának jól kell látszania. A bonsai egészséges legyen, szép zöld levelek és sok rügyberakodás legyen rajta. A földjét takaró moha is szép, összefüggő legyen, ami arra utal, hogy a növény nem frissen beültetett. Meg kell nézni, hogy formázásnál a drót nem vágott-e be a törzsbe vagy az ágakba, mert a hegek eltűnése évekig tarthat. A bonsai kora ne befolyásolja a vásárlót, mert ez általában nagyon bizonytalanul becsült érték. Ennél sokkal fontosabb, hogy szépen megformázott, természetesnek ható, jó összképet mutató, az edénnyel összhangban levő legyen a megvásárolt növény.

Érdekes volt megfigyelni a nyugatnémet Bonsai Centrum 1983-84. és 1985-86. évi katalógusában bekövetkezett változást. Míg az előzőben nagyon kevés faiskolai, bonsainak alkalmas anyagot és inkább drága bonsaikat hirdettek, a későbbi katalógusban inkább a "csináld magad" szemlélet került előtérbe. Faiskolai anyagot, könyvet, szerszámot, edényt, földet egy csomagolásban kínálnak. Ezzel is azt sugallva, hogy így olcsóbban lehet szép bonsaihoz vagy egy saját készítésű kis erdőhöz eljutni.

Vásárlásnál mindig meg kell kérdezni a bonsai magyar és latin nevét. Franciaországban az egyik bonsaikereskedés a növényhez kis nyomtatott kartonlapot ad, feltüntetve a nevét, korát, milyen hőmérsékleten kell nyáron és télen tartani, milyen időközönként kell öntözni. A heidelbergi Bonsai Centrumban növényvásárlás esetén egy levelezőlapot adnak a növényhez, egyik oldalán a növény színes képével, a másik oldalon a legfontosabb gondozási utasításokkal. Hazai vásárlás esetén is törekedjünk arra, hogy megkapjuk ezeket az információkat.