A legfontosabb elemek hatásai


Nitrogén
A hajtás és a levélnövekedést befolyásolja leginkább. Túl sok nitrogénadás esetén a hajtások hosszúak és zöldek lesznek, de a virágzás és a fásodás elhúzódik. A növények a betegség iránt is fogékonyabbak lesznek. Hiányát a levelek halvány színéről, és korcs növekedéséről ismerhetjük fel. Műtrágyákban általában bőségesen megtalálható, ezért külön adagolása nem szükséges.

Foszfor
A virágok és gyökerek növekedését segíti elő. A növények nem vesznek fel belőle többet, mint amennyire szükségük van. Hiánya a levelek vöröses elszíneződését okozza melyek kanalasodnak. Szuperfoszfát alkotórészeként júniusban, júliusban segíti a virágzást

Kálium
A fásodást és a gyökerek felvevőképességét növeli, azaz ellenálló-képességüket fokozza. Hiánya a levelek pödrődését és barna foltosodását hozza létre.

Kálcium
Befolyásolja a gyökérzet növekedését és a foszfor, illetve kálium felvételét is elősegíti. Kálciumhiánynál a növekedés abbamarad. Túladagolásnál a levelek elsárgulnak, mert a sok kálcium gátolja a vas beépülését, ez pedig a levelek zöld színéhez szükséges.

Vas
A chlorofil alkotórésze és így a levelek zöld színéért felelős. Hiányánál a levelek elsápadnak, megsárgulnak.

A többi nyomelem, mint a magnézium, kén, mangán, réz, cink, molibdén stb. általában mint katalizátorok működhetnek a fák szervezetében, olyan kis mennyiségben, hogy pótlásuk önállóan nem megoldható, csak vegyületek kombinációiban. A modernebb, többkomponensű műtrágyák már ezeket is tartalmazzák